Przepis na gołąbki z ziemniakami 📖

Składniki:

- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 500 g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
- Śmietana do podania

Sposób przygotowania:

1. Główkę kapusty włoskiej sparzyć wrzątkiem, a następnie odłożyć na bok, aby ostygła.

2. W międzyczasie, na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się złote.

3. Dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie prawie ugotowane. Następnie dodać sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek. Całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.

4. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków, a następnie dodać ugotowany ryż. Wszystko dobrze wymieszać.

5. Główkę kapusty włoskiej delikatnie rozłożyć na liście po liście i wyciąć twardy trzon.

6. Na każdy liść kapusty włoskiej nałożyć porcję farszu mięsnego, ziemniaczanego i ryżowego.

7. Zwijać goląbki, czyli kapustę owijać wokół farszu, zaczynając od dolnej części i owijając boki.

8. Ułożyć gołąbki w garnku. Na dnie garnka rozsmarować koncentrat pomidorowy, a następnie ułożyć przygotowane gołąbki.

9. Zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.

10. Przed podaniem gołąbki można polać śmietaną i podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki z ziemniakami i boczkiem
leczo z ziemniakami
quiche z ziemniakami
zalewajkę z ziemniakami
pączki z ziemniakami