Przepis na gołąbki zawijane 📖

Składniki:
- 1 duża główka kapusty
- 500g mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina lub mieszanka)
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 litr bulionu warzywnego

Wykonanie:
1. Z główki kapusty usunąć głąb i liście zewnętrzne. Kapustę sparzyć wrzątkiem, a następnie ostudzić.
2. Zdjąć 18-20 dużych liści kapusty, odłożyć na bok.
3. Pozostałą kapustę pokroić drobno.
4. Cebulę również drobno posiekać.
5. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i kroić kapustę. Smażyć przez kilka minut, aż kapusta będzie miękka.
6. W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu.
7. Do kapusty dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso będzie dobrze podsmażone.
8. Następnie dodać ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek, paprykę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.
9. Na dużych liściach kapusty umieścić po 2-3 łyżki farszu mięsnego i zawijać w gołąbki.
10. Gołąbki ułożyć w dużym garnku, zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez około 45-60 minut, aż kapusta i mięso będą miękkie.
11. Podawać gołąbki gorące, z sosem pomidorowym lub śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

tortille zawijane
szparagi zawijane w boczku
szparagi konserwowe zawijane w szynkę
udka z kurczaka zawijane w boczku
polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku