Przepis na polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku 📖

Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 8 plasterków boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki wieprzowe umyj i osusz. Następnie delikatnie rozbij każdą z nich, aby były cieńsze i bardziej miękkie.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
3. W rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, aż zaczną się lekko rumienić.
4. Na każdą polędwiczkę połóż 2 plasterki boczku.
5. Na wierzch każdej polędwiczki połóż odrobinę podsmażonej cebuli i czosnku.
6. Zawiń polędwiczki w boczek, tak aby boczek otaczał całą mięsną roladkę.
7. Roladki umocuj wykałaczkami, aby się nie rozwinęły.
8. Ciepłą patelnię rozgrzej na dużym ogniu.
9. Smaż roladki na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 3-4 minuty, do uzyskania złocistego koloru.
10. Po usmażeniu, odłóż roladki na talerz i przykryj folią aluminiową. Pozwól im odpocząć przez kilka minut.
11. Przed podaniem usuń wykałaczki i pokrój roladki na kawałki o grubości około 2 cm.
12. Dopraw kawałki solą i pieprzem według własnego smaku.
13. Polędwiczki wieprzowe zawinięte w boczku podaj jako główne danie, np. z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.

Życzymy smacznego!

Podobne przepisy

polędwiczki wieprzowe w boczku
polędwiczki wieprzowe w boczku wędzonym
szparagi zawijane w boczku
udka z kurczaka zawijane w boczku
filety z kurczaka zawijane w boczku