Przepis na gołąbki ziemniaczane 📖
Przepis na gołąbki ziemniaczane:Składniki:
- 8-10 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- Sól i pieprz do smaku
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
3. W osobnej misce rozgnieć ugotowane ziemniaki, dodaj jajko, cebulę, czosnek, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Z kapusty kiszonej usuń głąb i drobno ją poszatkuj.
5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną kapustę i smaż przez około 10 minut.
6. Przełóż podsmażoną kapustę do miski, dodaj koncentrat pomidorowy oraz cukier i wymieszaj.
7. Na desce rozłóż po kawałku ciasto z ziemniaków, nałóż na niego około łyżki nadzienia z kapusty i formuj gołąbki.
8. Gotowe gołąbki układaj w dużym garnku, zalej bulionem albo wodą. Dodaj sól do smaku.
9. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 40-50 minut, aż gołąbki będą miękkie.
Smacznego!