Przepis na gofry ziemniaczane 📖

Przepis na gofry ziemniaczane:

Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- Przyprawy (np. pieprz, papryka, bazylia) według smaku
- Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ostudź i odcisnij nadmiar soku.
2. Cebulę również zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z ziemniakami.
3. Dodaj do masy jajka, mąkę, sól oraz przyprawy wg uznania. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
4. W naczyniu do gofrów rozgrzej niezbędną ilość oleju.
5. Na rozgrzaną płytę naczynia nałóż łyżkę masy ziemniaczanej. Wyrównaj ją, a następnie zamknij i gotuj przez około 10 minut lub do momentu, gdy gofry będą złociste i chrupiące.
6. Powtórz proces z resztą masy.
7. Gotowe gofry ziemniaczane podawaj na ciepło z ulubionymi sosami, np. ketchupem, a także z sałatką lub surówką.

Smacznego!

Podobne przepisy

kotlety ziemniaczane
pampuchy ziemniaczane
placki ziemniaczane fit
nioki ziemniaczane
kopytka ziemniaczane