Przepis na nioki ziemniaczane 📖

Przepis na nioki ziemniaczane:

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- parmezan do posypania

1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Odcedź ziemniaki i przepuść je przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Do uzyskanego puree dodaj mąkę, jajko, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Na stolnicy posypanej mąką uformuj z ciasta wałek o grubości około 2 cm.
5. Wałek pokrój na kawałki o długości około 2 cm.
6. Każdy kawałek nioków możesz uformować w kulki lub lekko spłaszczyć widelcem, aby miały charakterystyczny kształt.
7. Gotuj nioki w osolonej wodzie, w niewielkich partiach, przez około 2-3 minuty lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
8. Odcedź nioki i wrzuć je na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem. Smaż przez kilka minut, aż delikatnie się zrumienią.
9. Przełóż nioki na talerze i posyp parmezanem.
10. Nioki możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do sosów na bazie pomidorów lub śmietany.

Smacznego!

Podobne przepisy

nioki
nioki ze szpinakiem
gofry ziemniaczane
na placki ziemniaczane
sos na placki ziemniaczane