Przepis na golonkę duszoną 📖

Przepis na golonkę duszoną:

Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 selery naciowe
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- olej lub smalec

Sposób przygotowania:
1. Golonkę umyj i osusz. Następnie natrzyj solą i pieprzem z obu stron.
2. W garnku rozgrzej olej lub rozpuść smalec. Zrumień golonkę na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
3. Pokrój cebulę, czosnek, marchewki i seler w kostkę.
4. Zdejmij usmażoną golonkę z garnka i w tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek, marchewki i seler przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
5. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i suszony lubczyk.
6. Na wierzch warzyw połóż usmażoną golonkę i zalej całość wodą lub bulionem tak, aby pokryły mięso.
7. Na dużym ogniu doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek pokrywką.
8. Dusź golonkę przez około 2,5-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
9. Sprawdź, czy golonka jest dobrze ugotowana, a jeśli tak, to wyjmij ją z garnka.
10. Sos powstały podczas duszenia możesz zagęścić i doprawić do smaku na koniec.
11. Podawaj duszoną golonkę z dodatkiem pieczonych ziemniaków, kapusty duszonej lub surówki z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Podobne przepisy

duszoną golonkę z indyka
golonkę z indyka duszona
karkówkę duszoną
wołowinę duszoną
cebule duszona