Przepis na golonkę z indyka duszona 📖
Przepis na golonkę z indyka duszoną:Składniki:
- 1 indyk (około 2 kg)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki kminku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 litr bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
1. Indyka dokładnie umyj i osusz. Następnie pokrój na porcje golonek.
2. Cebule i czosnek obierz, a następnie posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smażąc je aż staną się miękkie.
4. Dodaj paprykę słodką, kminek, majeranek, rozmaryn, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Wrzuć do garnka porcje golonki z indyka i obsmaż je z każdej strony, aż zaczną się delikatnie rumienić.
6. Zmniejsz ogień i dodaj bulion warzywny, będąc ostrożnym, aby go nie rozlać.
7. Dusz golonkę na niskim ogniu pod przykryciem przez około 2,5 godziny, aż stanie się miękka i soczysta. Okresowo sprawdzaj, czy nie potrzebuje więcej płynu, dodając przy tym odrobinę bulionu, jeśli to konieczne.
8. Gdy mięso będzie gotowe, podawaj je z sosem z garnka, np. podane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego!