Przepis na golonkę indyczą 📖
Składniki:- 1,5 kg golonki indyczej
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
1. Golonkę indyczą dokładnie umyj i osusz.
2. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny i obsmaż golonkę z każdej strony do momentu, aż będzie miała złotobrązowy kolor. Odstaw na chwilę.
3. W międzyczasie posiekaj cebule oraz czosnek, a marchewki i pietruszki pokrój w kostkę.
4. Na tej samej patelni, na której smażyła się golonka, podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj marchewkę i pietruszkę. Smaż aż warzywa zmiękną.
5. Do garnka z warzywami dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, suszony tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko razem.
6. Na wierzchu warzyw ułóż obsmażoną golonkę i zalej wszystko wodą.
7. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Wyjmij golonkę z garnka i podawaj pokrojoną na porcje z sosem z warzywami.
Smacznego!