Przepis na golonkę po bawarsku 📖
Składniki:- 1.5 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku
- 500 ml wywaru warzywnego
- 500 ml ciemnego piwa
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Golonkę umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Posól i popieprz do smaku.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż golonkę z każdej strony, aż będzie miała rumiany kolor.
3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewki obierz i pokrój w talarki.
4. Do obsmażonej golonki dodaj cebulę, czosnek i marchewki. Chwilę podsmażaj, aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kmink i wymieszaj.
6. Zalej całość wywarem warzywnym oraz piwem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
7. Całość dusz przez około 2,5 godziny na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie i soczyste. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszać.
8. Po odpowiednim czasie, wyjmij mięso z patelni i podawaj je posypane sosem, który powstał w trakcie duszenia.
Golonka po bawarsku idealnie smakuje podana z kluskami śląskimi, kapustą kiszoną i musztardą. Smacznego!