Przepis na golonka po bawarsku 📖
Składniki:- 1 średniej wielkości golonka wieprzowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 l wywaru warzywnego
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku gotujemy wywar warzywny.
2. Dodajemy golonkę wieprzową, pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, starte marchewki, pietruszki i kawałki pora.
3. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek i estragon.
4. Gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i delikatne.
5. Wyjmujemy golonkę z wywaru i kroimy ją na plasterki.
6. Podajemy z duszoną kapustą i puree ziemniaczanym.
Smacznego!