Przepis na golonkę prasowana 📖

Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka płatków chili
- Sól
- Pieprz
- Olej roślinny

Wykonanie:
1. Golonkę umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem z obu stron.
2. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu.
3. Na rozgrzanym oleju obsmaż golonkę z obu stron, aż będzie miała złoty kolor. Może to potrwać około 5-7 minut z każdej strony.
4. Cebulę, czosnek i marchewkę obierz i pokrój w większe kawałki.
5. Na innym garnku, w którym będziesz dusić golonkę, rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz marchewkę przez kilka minut.
6. Do garnka z warzywami dodaj obsmażoną golonkę.
7. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz płatki chili. W razie potrzeby możesz dodać jeszcze odrobinę soli i pieprzu.
8. Zalej wszystko wodą, tak aby pokryła golonkę w całości.
9. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień na mały i dusz golonkę przez około 2,5 - 3 godziny pod przykryciem. W międzyczasie warto od czasu do czasu sprawdzać, czy mięso nie przypala się do dna garnka. Jeśli tak się dzieje, należy dodać więcej wody.
10. Po upływie tego czasu sprawdź mięso, które powinno być delikatne i miękkie. Jeżeli jest gotowe, zdejmij z ognia.
11. Podawaj golonkę z duszoną kapustą i kluskami śląskimi lub ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

golonkę
golonkę pl
na golonkę
golonkę z miodem
najlepszą golonkę