Przepis na golonkę w butelce 📖

Składniki:

- 1,5 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- 500 ml bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

1. Golonkę dokładnie umyj i osusz. Posól i popieprz z obu stron.

2. W dużym garnku lub rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez chwilę.

3. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż zmięknie i lekko się zrumieni.

4. Przełóż podsmażoną cebulę i czosnek do dużej butelki o pojemności około 3 litrów.

5. W tej samej patelni obsmaż golonkę z obu stron, aż się zrumieni.

6. Golonkę przenieś do butelki, tak aby była możliwie jak najbardziej "stojąca".

7. Do butelki dodaj liście laurowe, gorczycę, kminek, paprykę i rozcieńczony w bulionie miód.

8. Butelkę szczelnie zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 3 godziny.

9. Po upływie tego czasu, banalnie otwórz butelkę, pilnując, aby skierowany na zewnątrz otwór nie był skierowany w twoją stronę.

10. Golonkę wyjmij z butelki i pokrój na porcje. Podawaj z ziemniakami lub kluskami i ulubionymi surówkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

golonka w butelce
kurczaka na butelce
ogórki kiszone w butelce 5l
kurczaka pieczonego na butelce
ogórki kiszone w butelce plastikowej