Przepis na golonkę w butelce 📖
Składniki:- 1,5 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- 500 ml bulionu drobiowego
Sposób przygotowania:
1. Golonkę dokładnie umyj i osusz. Posól i popieprz z obu stron.
2. W dużym garnku lub rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez chwilę.
3. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż zmięknie i lekko się zrumieni.
4. Przełóż podsmażoną cebulę i czosnek do dużej butelki o pojemności około 3 litrów.
5. W tej samej patelni obsmaż golonkę z obu stron, aż się zrumieni.
6. Golonkę przenieś do butelki, tak aby była możliwie jak najbardziej "stojąca".
7. Do butelki dodaj liście laurowe, gorczycę, kminek, paprykę i rozcieńczony w bulionie miód.
8. Butelkę szczelnie zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 3 godziny.
9. Po upływie tego czasu, banalnie otwórz butelkę, pilnując, aby skierowany na zewnątrz otwór nie był skierowany w twoją stronę.
10. Golonkę wyjmij z butelki i pokrój na porcje. Podawaj z ziemniakami lub kluskami i ulubionymi surówkami.
Smacznego!