Przepis na golonka w butelce 📖

Przepis na golonkę w butelce:

Składniki:
- 1,5 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oleju
- ok. 300 ml wody

Wykonanie:
1. Golonkę dokładnie oczyść i opłucz.
2. Następnie natrzyj mięso solą, pieprzem, papryką, majerankiem i zielonym pieprzem.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż golonkę z każdej strony, aż równomiernie się zrumieni.
4. Na drugiej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko się skarmelizują.
5. Do garnka z golonką dodaj podsmażoną cebulę i czosnek oraz liście laurowe, ziele angielskie i wodę.
6. Całość delikatnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i oddziela się od kości.
7. Po ugotowaniu odcedź bulion i przelej go do butelki.
8. Zdejmij mięso z kości, pokrój je na porcje i umieść w butelce z zalaniem bulionem.
9. Zamknij butelkę szczelnie i wstaw ją do lodówki na minimum 24 godziny, aby smaki dokładnie się przegryzły.
10. Przed podaniem wyjmij z lodówki i ostrożnie wyjmij mięso z butelki.
11. Możesz podać golonkę na talerzu z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki czy kiszone warzywa.

Smacznego!

Podobne przepisy

golonkę w butelce
kurczaka na butelce
ogórki kiszone w butelce 5l
kurczaka pieczonego na butelce
kiełbasę domowej roboty w butelce