Przepis na golonkę w folii aluminiowej 📖
Przepis na golonkę w folii aluminiowej:Składniki:
- 1 golonka wieprzowa
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. rozmaryn, tymianek), do dekoracji
Instrukcje:
1. Przygotuj folię aluminiową wielkości wystarczającej do owiniecia golonki.
2. Na folii ułóż plastry cebuli jako spód do golonki.
3. Golonkę dokładnie wymyj i osusz.
4. W małej miseczce wymieszaj musztardę, miód, posiekany czosnek i sos sojowy.
5. Następnie natrzyj tę mieszanką całą golonkę, dokładnie wmasowując w mięso.
6. Posól i popieprz golonkę z obu stron do smaku.
7. Połóż posmarowaną golonkę na cebulę na folii aluminiowej.
8. Starannie zawiń golonkę w folię aluminiową, upewniając się że jest szczelnie zabrana.
9. Przed pieczeniem, pozostaw zawiązaną golonkę w lodówce na około 2 godziny, aby smaki się przedostały w głąb mięsa.
10. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
11. Umieść zapakowaną golonkę na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika.
12. Piecz golonkę przez około 2,5 - 3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
13. Po upływie czasu pieczenia, ostrożnie wyjmij golonkę z piekarnika.
14. Odkryj folię aluminiową i zwiększ temperaturę piekarnika do 220°C.
15. Wstaw odkrytą golonkę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 15-20 minut, aby skórka stała się chrupiąca i złocista.
16. Upieczoną golonkę wyjmij z piekarnika i ostudź przez kilka minut.
17. Przed podaniem, dekoruj ją świeżymi ziołami, takimi jak rozmaryn lub tymianek.
18. Golonkę możesz podawać z pieczonymi ziemniakami, kapustą kiszoną i ulubionym sosem.
19. Smacznego!