Przepis na żeberka w folii aluminiowej 📖

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- folia aluminiowa

Przygotowanie:
1. W misce połącz sos sojowy, miód, jogurt, czosnek, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
2. Żeberka dokładnie umyj i osusz. Następnie umieść je w misce z przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte marynatą. Odstaw na około 30 minut.
3. Na środku kawałka folii aluminiowej ułóż porcję żeberek, a następnie posyp je pokrojoną cebulą. Zawiń w folię tak, aby całkowicie przykryć mięso i sprawić, żeby nie było wycieków.
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Umieść zawiązaną w folię aluminiową paczkę z żeberkami na blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika.
5. Piecz przez około 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.
6. Po upływie czasu wyjmij paczkę z piekarnika i ostrożnie otwórz folię, uważając na gorące opary. Przełóż żeberka na talerz i podawaj wraz z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

golonkę w folii aluminiowej
rybe w folii aluminiowej
kiełbasę w folii aluminiowej
filet z kurczaka w folii aluminiowej
pierś z kurczaka w folii aluminiowej