Przepis na kiełbasę w folii aluminiowej 📖
Składniki:- Kiełbasa (np. wieprzowa, drobiowa, kabanosy)
- Cebula
- Czosnek
- Papryka
- Masło
- Przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka/pikantna, majeranek)
- Folio aluminiowe
1. Na początku należy włączyć piekarnik i ustawić go na temperaturę 200°C.
2. Następnie, kiełbasę dokładnie myjemy i osuszamy. Możemy ją opcjonalnie naciąć wzdłuż, aby aromatyzowała się lepiej.
3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
4. Paprykę kroimy w paseczki.
5. Na folii aluminiowej rozkładamy kiełbasę, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę.
6. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem, oraz dodajemy kilka małych kawałków masła.
7. Następnie, folię aluminiową zawijamy w taki sposób, aby stworzyć szczelną paczkę.
8. Gotową paczkę z kiełbasą umieszczamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika.
9. Kiełbasę pieczemy przez około 20-30 minut, aż będzie odpowiednio przypieczona i miękka.
Gotową kiełbasę w folii aluminiowej można podać na talerzu, skropioną świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub ulubionym sosem. Można również podać jako dodatek do sałatek, ziemniaków czy pieczywa. Smacznego!