Przepis na golonkę z piwem 📖

Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml ciemnego piwa
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Golonkę dokładnie umyj i osusz.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i obsmaż golonkę z każdej strony aż będzie miała złotą skórkę.
3. Cebulę pokrój w kostkę oraz czosnek posiekaj.
4. Zdejmij golonkę z garnka i na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko przezroczyste.
5. Wróć golonkę do garnka oraz dodaj liście laurowe, ziele angielskie i przyprawy.
6. Zalej golonkę piwem tak, aby całość została przykryta. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i przykryj garnek.
7. Golonkę gotuj na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i ostudź.
9. Podawaj golonkę z piwem z ziemniakami, kapustą kiszoną lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki z piwem
www faworki z piwem
ciasto pizzy z piwem
pyszne faworki z piwem
kruche faworki z piwem