Przepis na www faworki z piwem 📖
Przepis na chrupiące faworki z piwem:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1/4 szklanki piwa
- Przyprawy (opcjonalnie): szczypta soli, szczypta wanilii, trochę skórki startej z cytryny
- Olej do głębokiego smażenia
- Cukier puder do oprószenia
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i przyprawy (jeśli używasz).
2. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj roztopione masło i piwo. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Powoli wlej mieszankę jajeczno-piwną do misy z suchymi składnikami. Zagniataj ciasto rękami, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj trochę więcej piwa, a jeśli zbyt klejące się, dosyp odrobinę mąki.
4. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na mniejsze kawałki.
5. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj cienką warstwę jednego z kawałków ciasta. Możesz użyć wałka do ciasta lub specjalnej maszynki do wycinania faworków.
6. Ciasto pokrój na paski o szerokości około 2-3 cm. Następnie każdy pasek rozetnij na środku i przekręć przez powstały otwór.
7. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
8. Rozgrzej głęboki garnek z olejem. Upewnij się, że jest wystarczająco głęboki, aby faworki mogły się swobodnie smażyć.
9. Na średnim ogniu podsmażaj faworki z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Zajmie to około 2-3 minuty.
10. Wyjmij je z oleju i odkładaj na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu został usunięty.
11. Ostudzone faworki posyp cukrem pudrem.
12. Smacznego! Faworki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały swoją świeżość.