Przepis na ciasto pizzy z piwem 📖
Składniki:- 3 1/4 filiżanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 3/4 filiżanki ciepłej wody
- 1/4 filiżanki piwa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowe składniki:
- Sos pomidorowy
- Mozzarella
- Ulubione dodatki (np. szynka, pieczarki, papryka)
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.
2. Dodaj ciepłą wodę, piwo i oliwę z oliwek do suchej mieszanki składników. Doprowadź do połączenia składników, ale nie mieszkaj zbyt długo, aby ciasto nie stało się twarde.
3. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 5-7 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
4. Umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu, rozwałkuj ciasto na jednolitą grubość na oprószonym mąką blacie.
6. Przełóż ciasto na blaszkę do pieczenia, która wcześniej została lekko posmarowana oliwą z oliwek.
7. Nałóż sos pomidorowy na ciasto, a następnie posyp je startą mozzarellą i ulubionymi dodatkami.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie rumiane i ser roztopiony.
9. Wyjmij pizzę z piekarnika, odrobiną ochłodź i pokrój na kawałki.
10. Serwuj i ciesz się pyszną pizzą z piwem!