Przepis na golonkę z szynkowara 📖
Składniki:- 1 kg golonki wieprzowej
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny
Przygotowanie:
1. Golonkę dokładnie umyj i osusz.
2. W misce wymieszaj miód, musztardę, paprykę, sól i pieprz. Nałóż tę mieszankę na golonkę, starannie ją natrzyj z każdej strony.
3. W garnku rozgrzej olej, a następnie obsmaż golonkę z każdej strony, aż będzie miała złoty kolor.
4. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
5. Całość zalej wodą do połowy wysokości golonki i przykryj przykrywką.
6. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj golonkę na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Co jakiś czas sprawdzaj poziom płynu i ewentualnie dodawaj trochę wody.
7. Po upływie tego czasu zdejmij golonkę z garnka, a sos odlej i odstaw na bok.
8. Golonkę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w przedgrzanym piekarniku (180°C) przez około 20-30 minut, aż skórka będzie chrupiąca.
9. W międzyczasie, na patelni rozgrzej sos golonkowy, dodaj do niego trochę przecedzonego z garnka sosu i gotuj wszystko razem na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
10. Po upieczeniu golonka gotowa do podania. Podawaj ją z gorącym sosem, ziemniakami i surówką.
Smacznego!