Przepis na golonki wieprzowe z kapusta kiszona z szybkowara 📖
Składniki:- 4 golonki wieprzowe
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Golonki umyj i osusz. W dużym rondlu lub szybkowarze podsmaż na złoty kolor na maśle.
2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż aż do zeszklenia.
3. Posyp mięso mąką i smaż jeszcze przez kilka minut, mieszając.
4. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Wymieszaj.
5. Dodaj kapustę kiszoną, liście laurowe i ziele angielskie. Wlej wodę, zamknij pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez 40 minut.
6. Po tym czasie wyłącz gaz i poczekaj, aż ciśnienie opadnie. Otwórz pokrywę i gotuj jeszcze przez 10 - 15 minut, aż mięso zmięknie i kapusta zmięknie i zrobi się gęsta.
7. Podawaj z ziemniakami lub kaszą gryczaną i ulubionymi dodatkami. Smacznego!