Przepis na krupnik z kapustą kiszoną 📖
Przepis na krupnik z kapustą kiszoną:Składniki:
- 500g mięsa (np. wołowego, wieprzowego lub kurczaka)
- 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 por, pokrojony w plastry
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2 główki kapusty kiszonej, drobno posiekanej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- 2 liście laurowe
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej olej i masło. Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
2. Dodaj mięso do garnka i smaż, aż zbrązowieje. Możesz użyć mięsa w jednym kawałku lub pokroić je na mniejsze kawałki.
3. Dodaj marchewki i por do garnka. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
4. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki, kapustę kiszoną, liście laurowe i suszoną miętę. Wymieszaj składniki.
5. Zalej wszystko bulionem drobiowym lub warzywnym. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30-40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
6. Gdy krupnik się gotuje, od czasu do czasu sprawdzaj poziom płynu i dodaj więcej bulionu, jeśli jest to konieczne.
7. Po ugotowaniu krupniku, usuń liście laurowe. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego uznania.
8. Podawaj krupnik gorący, najlepiej w głębokich talerzach. Można go posypać świeżą pietruszką lub natką.
Smacznego!