Przepis na gotowane placki ziemniaczane 📖
Przepis na gotowane placki ziemniaczane:Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Obierz ziemniaki i cebulę, następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
2. Odciśnij obficie ciasto z ziemniaków i cebuli, aby pozbyć się nadmiaru soku.
3. Do uzyskanego ciasta dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Rozgrzej olej na patelni.
5. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta łyżką, rozprowadź je delikatnie na placki.
6. Smaż placki na średnim ogniu, aż będą złociste z obu stron.
7. Po usmażeniu odkładaj placki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placki ziemniaczane możesz podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami, jak np. kwaśna śmietana, sos czosnkowy, czy sałatki. Smacznego!