Przepis na placki ziemniaczane gotowane 📖
Oto przepis na tradycyjne, gotowane placki ziemniaczane:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i umyj. Potem zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę również obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Ściskaj ziemniaki, aby pozbyć się nadmiaru soku. Następnie zmieszaj je z cebulą. Dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto.
4. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
5. Następnie nakładaj łyżką porcję ciasta ziemniaczanego na patelnię i formuj placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor i delikatnie osącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
7. Placki ziemniaczane gotowe do serwowania! Możesz podawać je solo lub jako dodatek do mięsa, sosów czy surówek.
Smacznego!