Przepis na gotowane tofu 📖

Oto prosty przepis na gotowane tofu:

Składniki:
- 400 g tofu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego
- 2 łyżki oleju roślinnego

Instrukcje:

1. Przygotuj tofu, odsączając je i osuszając ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je na plastry lub kostkę, w zależności od preferencji.

2. W małej misce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki, miód, posiekany czosnek i starty imbir.

3. Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu.

4. Dodaj tofu na rozgrzany olej i smaż je przez kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.

5. Następnie dodaj przygotowany wcześniej sos do tofu na patelnię.

6. Zmniejsz ogień i gotuj tofu przez kolejne 5-7 minut, aby dobrze się nasyciło smakiem sosu.

7. Tofu jest gotowe do podania. Możesz go podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do potrawy z ryżem lub makaronem.

Smacznego!

Podobne przepisy

jajka gotowane
gotowane buraki
pulpety gotowane
gotowane ryby
gołąbki gotowane