Przepis na grochówka wojskowa z kuchni polowej 📖

Przepis na grochówkę wojskową z kuchni polowej:

Składniki:
- 500 g grochu
- 300 g wędzonej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:
1. Groch płuczemy i namaczamy przez około 4 godziny w zimnej wodzie.
2. Kiełbasę kroimy na plasterki, cebule siekamy w kostkę, marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. W dużym garnku wrzucamy namoczony groch, kiełbasę, cebulę, marchewkę oraz ziemniaki.
4. Zalewamy całość wodą (ok. 2 litry) i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż groch i warzywa będą miękkie.
5. Pod koniec gotowania dodajemy liście laurowe i doprawiamy solą oraz pieprzem.
6. Grochówkę serwujemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

grochówkę wojskową w kuchni polowej
grochówka wojskowa
placki kuchni indyjskiej
grochówke wojskową
dobrą grochówkę wojskową