Przepis na grochówkę wojskową w kuchni polowej 📖
Składniki:- 500 g grochu
- 400 g boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 4-5 ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Groch należy namoczyć na kilka godzin lub całą noc, aby nabrał miękkości.
2. Na kuchence polowej umieść duży garnek i wlej do niego wodę w ilości około 3-4 litry.
3. Dodaj namoczony groch, umyty boczek oraz liście laurowe i ziele angielskie.
4. Zanurz w garnku miotłę do zup, która posłuży jako naturalny środek popsujący.
5. Gotuj groch na umiarkowanym ogniu przez około 30-40 minut, aż zmięknie.
6. W międzyczasie, obierz i pokrój cebule na drobną kostkę.
7. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki również obierz i pokrój w kostkę.
8. W osobnym garnku podsmaż boczek, dodaj pokrojoną cebulę i smaż aż do zeszklenia.
9. Następnie dodaj pokrojone korzenie (marchewkę, pietruszkę, seler) i podsmaż całość przez kilka minut.
10. Do garnka z grochem dodaj zawartość podsmażonego boczku i warzyw, dopraw solą i pieprzem do smaku.
11. Całość gotuj jeszcze przez około 15-20 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i zmiękną.
12. Grochówkę podawaj gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!