Przepis na grochówkę na żeberkach wędzonych 📖

Składniki:
- 500g żeberek wędzonych
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 ziemniak
- 300g grochu łuskowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Żeberka wędzone umyj pod zimną wodą, a następnie wrzuć do dużego garnka.
2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, por oraz ziemniaka.
3. Całość zalej wodą tak, aby pokryć składniki.
4. Wsyp groch łuskowy, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie.
5. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
6. Zagotuj całość, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż groch będzie miękki i żeberka dobrze ugotowane.
7. W międzyczasie można odcedzić nadmiar wody i przemieszać grochówkę od czasu do czasu.
8. Gdy grochówka będzie gotowa, wyjmij żeberka i pokrój je na mniejsze kawałki.
9. Z powrotem dodaj pokrojone żeberka do grochówki i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
10. Podawaj gorącą grochówkę posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

krupnik na żeberkach wędzonych
kapuśniak na żeberkach wędzonych
kapusniak na wedzonych zeberkach
grochówkę na kościach wędzonych
krupnik kościach wędzonych