Przepis na grochówkę na kościach wędzonych 📖

Składniki:
- 500g grochu łuskanego
- 500g kości wędzonych (np. wieprzowych)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Groch moczymy przez kilka godzin w wodzie, najlepiej na noc.
2. Kości wędzone wkładamy do dużego garnka z zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Zdejmujemy pływająca szumowinę.
3. Cebule kroimy w kostkę, marchewki obieramy i kroimy w plasterki, a ziemniaki obieramy i kroimy w większe kawałki.
4. Do gotujących się kości dodajemy odsączony groch, cebulę, marchewki, ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę lub do momentu, gdy groch i warzywa będą miękkie.
5. Na patelni rozpuszczamy masło i na nim lekko podsmażamy cebulę. Dodajemy ją do gotującej się grochówki.
6. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
7. Grochówkę podajemy gorącą, najlepiej z chrupiącym chlebem.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek na kościach wędzonych
krupnik kościach wędzonych
grochówkę na żeberkach wędzonych
kapusniak na wedzonych zeberkach
krupnik na żeberkach wędzonych