Przepis na krupnik na żeberkach wędzonych 📖
Składniki:- 500 g wędzonych żeberek
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 średnie pietruszki, pokrojone w kostkę
- 1 mały seler, pokrojony w kostkę
- 1 por, pokrojony w plastry
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szklanka perłowej kaszy
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki, posiekana do posypania
Przygotowanie:
1. W średnim garnku gotuj żeberka w osolonej wodzie przez około 30-40 minut, aż będą miękkie. Odcedź żeberka i odstaw je na bok, zostawiając bulion na później.
2. W dużym garnku na średnim ogniu podsmaż cebulę, czosnek, por, marchewki, pietruszkę i seler przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj kaszę do garnka z warzywami i smaż przez 2 minuty, mieszając, aby kasza została przyprawiona.
4. Zwiększ ogień i do garnka z warzywami i kaszą dodaj bulion, liście laurowe, majeranek i tymianek. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż kasza jest miękka.
5. Pod koniec gotowania dodaj żeberka do zupy, aby się podgrzały.
6. Przed podaniem dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Posyp posiekaną natką pietruszki.
7. Możesz podać krupnik na żeberkach wędzonych jako samodzielne danie lub jako dodatek do pieczywa.
Smacznego!