Przepis na gruzinskie placki chaczapuri 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 20g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 200g sera śmietankowego (np. suluguni, imeretinski, feta)
- 150g masła, rozpuszczonego
- 1/2 łyżeczki soli
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj szczyptę cukru i odstaw na około 10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. Do drożdżowego roztworu dodaj jajko i sól. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto drewnianą łyżką.
3. Gdy ciasto zacznie się formować, przenieś je na czystą powierzchnię i zagnieć przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli potrzebujesz, dodaj więcej mąki lub ciepłego mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
4. Uformuj z ciasta kulę i połóż ją w oprószonej mąką misce. Przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny, aby ciasto wyrosło.
5. Podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Starty ser śmietankowy wymieszaj z rozpuszczonym masłem, aż uzyskasz jednolitą masę.
6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na mniejsze kawałki i rozwałkuj na okręgi o średnicy około 20 cm.
7. Nałóż 1-2 łyżki nadzienia serowego na połowę każdego rozwałkowanego ciasta, pozostawiając brzegi wolne.
8. Złóż drugą połowę ciasta na nadzienie i dokładnie zamknij brzegi, tworząc charakterystyczną chaczapuri w kształcie łodzi.
9. Usmaż placki na suchej patelni, na złocisty kolor z obu stron.
10. Podawaj gorące placki chaczapuri jako przekąskę, dodatek do posiłków lub jako samodzielne danie. Smacznego!