Przepis na guacamole do burrito 📖
Oto przepis na guacamole do burrito:Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 1/2 papryczki jalapeno, posiekanej (opcjonalnie)
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 2 łyżki posiekanego świeżego koriandru
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ za pomocą łyżki. Przygotuj go w misce.
2. Rozgnieć awokado widelcem, pozostawiając kilka większych kawałków.
3. Dodaj do awokado cebulę, papryczkę jalapeno (jeśli korzystasz), sok z limonki, koriander, posiekany czosnek, sól i pieprz.
4. Delikatnie wymieszaj składniki, dopasowując smak solą i pieprzem.
5. Przełóż guacamole do pojemnika i przykryj folią spożywczą, aby nie utleniał się.
6. Schłodź guacamole w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem.
7. Podawaj guacamole do burrito jako dodatek lub jako dip do nachosów.
Smacznego!