Przepis na guacamole po hiszpańsku 📖
Składniki:- 2 dojrzałe awokado
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 pomidora, odkrojonego od gniazda nasiennego i pokrojonego w kostkę
- Sok z 1 limonki
- 2 łyżki posiekanego świeżego koriandru
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ łyżeczką do miseczki.
2. Rozgnieć awokado za pomocą widelca, pozostawiając kilka większych kawałków.
3. Dodaj cebulę, czosnek, pomidora, sok z limonki i posiekany koriander do miseczki.
4. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, starając się nie rozgnieść awokado zbyt mocno.
5. Dopraw guacamole solą i pieprzem według własnego smaku.
6. Podawaj od razu lub schładzaj w lodówce przed podaniem.
Smacznego!