Przepis na no gulasz 📖

Składniki:
- 500g wołowiny (np. łopatka)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 400g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny

Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój na większe kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Marchewki i papryki pokrój w kostkę.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
4. Następnie dodaj do patelni mięso i smaż je na wysokim ogniu, aż się zrumieni ze wszystkich stron.
5. Dodaj marchewkę i papryki do mięsa, wymieszaj i smaż przez kolejne kilka minut.
6. Przypraw danie papryką słodką i ostrą, suszonym oregano i bazylią. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Dodaj przecier pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
8. Zmniejsz ogień i dusz gulasz pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie i dobrze przegryzione przyprawami.
9. Gulasz podawaj gorący, najlepiej z kluskami, ziemniakami lub chlebem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz fit
gulasz
gulasz na piwie
gulasz na patelni
najprostszy gulasz