Przepis na gulasz pierś z kurczaka 📖
Składniki:- 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki ostrej
- 400ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.
2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż je przez około 3-4 minuty, aż zmiękną i lekko zarumienią się.
3. Dodaj pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i smaż przez kilka minut, aż mięso się zrumieni.
4. Dodaj paprykę słodką, kumin, paprykę wędzoną i ostrą paprykę. Smaż przez chwilę, mieszając, aby składniki się połączyły.
5. Dodaj marchewki, bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia.
6. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Pod koniec gotowania można doprawić solą i pieprzem do smaku.
7. Gulasz z kurczaka podawaj gorący, najlepiej z dodatkiem np. ziemniaków lub pieczywa.
Smacznego!