Przepis na gulasz węgierski z wołowiny 📖
Składniki:- 600g wołowiny (np. łopatka)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 pomidory
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 500ml bulionu wołowego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka pieprzu
- Sól, do smaku
- Śmietana do podania
Sposób przygotowania:
1. Wołowinę pokrój w kostkę o boku około 3 cm.
2. Cebule oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. Papryki oczyść z nasion i pokrój w paski.
4. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
5. W dużym garnku rozgrzej olej i masło.
6. Dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj na złoty kolor.
7. Dodaj mięso i podsmażaj, aż zbrązowieje z każdej strony.
8. Dodaj słodką i ostrą paprykę, wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.
9. Dodaj pomidory i papryki, smaż jeszcze przez 5 minut.
10. Przesyp mąkę, wymieszaj dokładnie, aby pokryć całe składniki.
11. Zalej wszystko bulionem wołowym.
12. Dodaj kminek, pieprz i sól.
13. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
14. Podawaj z kluskami, ziemniakami lub kaszą.
15. Na koniec, przed podaniem, dodaj odrobinę śmietany.
Smacznego!