Przepis na kolacz wegierski 📖

Przepis na kolaż węgierski:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 g tłuszczu roślinnego
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka suchych drożdży
- 500 g powideł śliwkowych
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier i sól, wymieszaj.
2. Dodaj 200 g tłuszczu roślinnego i pokruszone drożdże, wymieszaj.
3. Dodaj jajka i mleko, zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub mąki.
4. Odstaw ciasto na około godzinę do wyrośnięcia.
5. Wymieszaj powidła ze 2-3 łyżkami cukru.
6. Rozwałkuj ciasto na prostokąt (ok. 30x40 cm).
7. Posmaruj powidłami, zostawiając około 2 cm wolnego brzegu.
8. Zwiń ciasto w rulon i ułóż w prostokątnym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia.
9. Pozostaw ciasto na ok. 30 minut do podrośnięcia.
10. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-35 minut.
11. Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Podawaj na ciepło lub na zimno. Dobry apetyt!

Podobne przepisy

tort węgierski
oryginalny gulasz węgierski
gulasz wieprzowy węgierski
gulasz węgierski z wołowiny
gulasz węgierski do placków ziemniaczanych