Przepis na gulasz wieprzowy w sosie własnym 📖

Składniki:

- 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karkówka)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wieprzowinę pokroić w kostkę o średniej wielkości.
2. Na dużym rondlu lub garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.
3. Następnie dodać pokrojoną w słupki marchewkę i papryki, smażyć przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
4. Dodać pokrojone ząbki czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę.
5. Przesunąć warzywa na bok garnka, dodać kawałki wieprzowiny i obsmażyć je z każdej strony na złoty kolor.
6. Wsypać mąkę i koncentrat pomidorowy, dodaj paprykę oraz kmink. Wszystko dokładnie wymieszać.
7. Stopniowo wlewać bulion warzywny (lub mięsny), mieszając, aby uzyskać gładką i jednolitą konsystencję.
8. Doprowadzić gulasz do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i soczyste. W razie potrzeby dolać odrobinę bulionu podczas gotowania.
9. Gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.
10. Gulasz wieprzowy w sosie własnym podajemy gorący, najlepiej z dodatkiem klusków, ziemniaków lub kaszy.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wołowy w sosie własnym
pulpety w sosie wlasnym
szynkę w sosie własnym
schab w sosie wlasnym
wątróbkę w sosie własnym