Przepis na pulpety w sosie wlasnym 📖
Składniki:- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe lub mieszane)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. W misce połącz mięso mielone, posiekaną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę i majeranek.
3. Wyrabiaj mięso ręcznie lub za pomocą miksera, aż składniki dobrze się połączą.
4. Formuj małe pulpeciki z przygotowanego mięsa mielonego.
5. W dużym rondlu rozgrzej masło klarowane lub olej.
6. Smaż pulpety na średnim ogniu, często je obracając, aż będą rumiane z każdej strony.
7. Gdy pulpety będą już ładnie zarumienione, zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
Sos:
Składniki:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 2 liście laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Cebulę i marchewki pokrój w drobną kostkę.
2. W tym samym rondlu, na którym smażyłeś pulpety, podsmaż cebulę i marchewki przez kilka minut, aż będą miękkie.
3. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez kolejne 2 minuty.
4. Wlej bulion i dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź wszystko do wrzenia.
5. Po zagotowaniu sosu, zmniejsz ogień i dodaj smażone wcześniej pulpety z powrotem do rondla.
6. Przykryj rondel pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aby pulpety dobrze się przegryzły i sos zgęstniał.
7. Przed podaniem usuń liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
8. Pulpety w sosie własnym najlepiej podawać gorące, np. z ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!