Przepis na gulasz wołowy z pomidorami z puszki 📖
Składniki:- 500g wołowiny (np. łopatka, karkówka), pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 pomidory z puszki
- 2 papryki czerwone, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w talarki
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszenna
- 400ml bulionu wołowego
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia
Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i smaż aż będą miękkie.
2. Dodaj wołowinę do garnka i smaż, aż będzie dobrze zarumieniona z każdej strony.
3. Dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy. Mieszaj przez chwilę, aby wszystkie kawałki mięsa były pokryte.
4. Dodaj pomidory z puszki, bulion wołowy, paprykę słodką i oregano. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj papryki, marchewki i ziemniaki do garnka. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
6. Zupę podawaj gorącą, najlepiej z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki. Możesz ją podać z ryżem lub pieczywem.
Smacznego!