Przepis na gyrosa mięso 📖

Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka, polędwiczka)
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Sałata
- Plastry pomidora
- Plastry cebuli
- 4-6 placków pita
- Jogurt grecki do podania

Instrukcje:
1. Mięso pokrój na cienkie paski.
2. W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, oregano, papryką, solą, pieprzem i cynamonem.
3. Dodaj mięso do mieszanki i dokładnie wymieszaj, aby mięso było dobrze pokryte przyprawami. Odstaw na minimum 30 minut w lodówce (najlepiej na kilka godzin).
4. Podsmażaj mięso na rozgrzanej patelni przez około 5-7 minut, aż będzie dobrze usmażone.
5. Na każdy placek pita umieść liść sałaty i plaster pomidora i cebuli. Dodaj smażone mięso.
6. Zwiń placenta w rolkę i podawaj z jogurtem greckim.

Smacznego!

Podobne przepisy

mieso z gyrosa
mięso do gyrosa
gyrosa sos
gyrosa
gyrosa sałatkę