Przepis na gyrosa z ketchupem 📖

Przepis na gyrosa z ketchupem:

Składniki:
- 500g mięsa z kurczaka lub wieprzowiny (np. karczek)
- 4-6 placków pita (lub tortilli)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki ketchupu
Dodatki:
- Kawałki pomidora
- Pokrojony ogórek
- Plastry czerwonej cebuli
- Kiszone ogórki
- Rukola lub sałata

Instrukcje:
1. Mięso pokrój na cienkie paski, możesz usunąć tkankę tłuszczową. Włóż mięso do miski.
2. Dodaj posiekane drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, tymianek, sól, pieprz, cynamon, oliwę z oliwek i łyżkę ketchupu. Dokładnie wymieszaj, by mięso dobrze się zamarynowało. Odstaw na minimum 30 minut, najlepiej na 2-3 godziny w lodówce.
3. Smaż mięso na rozgrzanej patelni na średnim ogniu około 5-7 minut, lub do momentu, gdy będzie miękkie i dobrze przypieczone.
4. Podgrzej placki pita w piekarniku lub na suchej gorącej patelni przez kilka sekund z każdej strony.
5. Na każdy plack pita nałóż łyżkę ketchupu, następnie dodaj porcję mięsa i ulubione dodatki (np. kawałki pomidora, ogórka, cebuli, kiszone ogórki, rukolę).
6. Zwiń placka pita, zaciskając na dół, aby składniki się nie rozsypały. Możesz też użyć tortilli, jeśli wolisz.
7. Gotowe gyrosy podawaj od razu, ciepłe i smaczne!

Smacznego!

Podobne przepisy

hamburgery z ketchupem
tosty z ketchupem
pulpety z ketchupem
burgery z ketchupem
żeberka z ketchupem