Przepis na gyrosa z pieczarkami 📖

Składniki:
- 500g mięsa z kurczaka lub wieprzowiny, pokrojonego w cienkie paski
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 200g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 płaskie tortille lub pita
- warzywa do podania (np. pomidory, ogórki, sałata)
- sos tzatziki (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużym rondlu lub w szerokiej patelni.
2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj pieczarki i smaż, aż zmniejszą swoją objętość i będą delikatnie zrumienione.
4. Przesuń pieczarki na bok patelni, dodaj mięso i smaż je na średnim ogniu, aż będzie miękkie i dobrze przypieczone.
5. Dodaj przyprawę gyros, sól i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte przyprawami. Smaż jeszcze przez kilka minut.
6. Podgrzej tortille lub pita.
7. Na każdym placku rozłóż niewielką ilość smażonego mięsa z pieczarkami, a następnie dodaj pokrojone warzywa (pomidory, ogórki, sałata) i sos tzatziki.
8. Zwiń tortille lub pita, zawijając w kształt roladki.
9. Gyros z pieczarkami jest gotowy do podania! Możesz go podać jako danie główne lub na wynos jako przekąskę. Smacznego!

Podobne przepisy

gyrosa
gyrosa sos
gyrosa z baraniny
ciasto do gyrosa
dobrego gyrosa