Przepis na hamburgera xxl 📖
Składniki:- 500 g mielonego mięsa (np. wołowego)
- 4 duże bułki do hamburgerów
- 4 plasterki sera żółtego
- 4 plasterki bekonu
- 1 cebula
- 1 pomidor
- Kilka listków sałaty lodowej
- Kilka plasterków ogórka kiszonego
- Ketchup
- Musztarda
- Sól i pieprz do smaku
- Olej roślinny
Przygotowanie:
1. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż plasterki bekonu, aż staną się chrupiące. Odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
2. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę, aż będzie miękka i lekko złocista. Odstaw na bok.
3. Mięso mielone przypraw solą i pieprzem, następnie formuj 4 duże kotlety. Możesz użyć specjalnej foremki do hamburgerów, aby nadać im równą formę.
4. Na suchej rozgrzanej patelni grillowej smaż kotlety z obu stron, aż będą dobrze przypieczone i soczyste. Odstaw na chwilę.
5. Przekrój bułki na pół i delikatnie podgrzej je na patelni grillowej, aby zyskały chrupiącą skórkę.
6. Złóż swojego hamburgera: na dolnej części bułki połóż plaster sera, następnie kotlet, bekon, podsmażoną cebulę, plaster pomidora, kilka listków sałaty i plasterki ogórka kiszonego.
7. Dodaj swoje ulubione sosy, takie jak ketchup i musztarda, na górną część bułki.
8. Przykryj górna część bułki i hamburger xxl jest gotowy do podania!
Smacznego!