Przepis na hummus z burakiem 📖
Oto przepis na hummus z burakiem:Składniki:
- 2 średnie buraki, ugotowane i obrane ze skórki
- 400 g ugotowanych ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki tahini (pasta sezamowa)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeży koper lub natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. Ugotuj buraki w osolonej wodzie do miękkości. Odstaw do ostudzenia, a następnie obierz ze skórki.
2. W blenderze lub mikserze zblenduj buraki, ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, tahini i oliwę z oliwek, aż powstanie gładka masa.
3. Dodaj sól i pieprz do smaku, mieszając dokładnie.
4. Przełóż hummus do miseczki i udekoruj pokrojonym koprem lub natką pietruszki.
5. Podawaj z chrupiącymi warzywami, pieczywem lub jako sos do kanapek.
Smacznego!