Przepis na hummus 📖
Składniki:- 400 g cieciorki z puszki, odcedzonej i opłukanej
- ¼ szklanki soku z cytryny
- ¼ szklanki pasty tahini (pasta sezamowa)
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- Szczypta papryki cayenne (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W blenderze lub food processorze umieść cieciorkę, sok cytrynowy, pastę tahini, czosnek, oliwę z oliwek, sól, kumin i paprykę cayenne (jeżeli używasz).
2. Blenduj wszystkie składniki, aż powstanie gładka pasta. W zależności od preferencji można dodać trochę wody, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję (opcjonalnie).
3. Przełóż hummus do miseczki i udekoruj odrobiną oliwy z oliwek oraz posiekaną natką pietruszki.
4. Podawaj hummus z marchewką, selerem, papryką lub świeżym pieczywem.
Smacznego!