Przepis na hummus z papryką 📖

Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g), odcedzona
- 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i pokrojona na mniejsze kawałki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Sok z 1 cytryny
- 3 łyżki tahini (pasta sezamowa)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- Sól i pieprz do smaku
- Garść świeżej natki pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)

Sposób przygotowania:
1. Do blendera dodaj odcedzoną ciecierzycę, pokrojoną paprykę, posiekany czosnek, sok z cytryny, tahini, oliwę z oliwek oraz mielony kmin rzymski.
2. Wszystkie składniki blenduj przez kilka minut, aż powstanie gładka i kremowa masa. Jeśli wydaje się zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.
3. Dopraw hummus solą i pieprzem według własnego smaku, dokładnie mieszając.
4. Przełóż hummus do miseczki, posyp świeżą posiekaną natką pietruszki i podawaj z ulubionymi surowymi warzywami lub pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

wątróbkę z papryka
kolacje z papryką
sos czosnkowy z papryką
lasagne z papryką
kapuśniak z papryka