Przepis na idealne chrupiące gofry 📖
Oto przepis na idealne chrupiące gofry:Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Instrukcje:
1. W jednej misce wymieszaj cukier i jajka, aż masa będzie jednolita.
2. W drugiej misce wymieszaj mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
3. Dodaj rozpuszczone masło, mleko i ekstrakt waniliowy do miski z jajkami i cukrem. Dokładnie wymieszaj składniki.
4. Następnie stopniowo dodawaj mieszankę mąki do mokrych składników, cały czas mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie posmaruj jej powierzchnię odrobiną oleju lub masła.
6. Nałóż porcję ciasta na środek gofrownicy i delikatnie rozprowadź je na całej powierzchni. Zamknij gofrownicę i piecz przez około 3-4 minuty, aż gofry będą pięknie zrumienione i chrupiące.
7. Wyjmij gotowe gofry, posyp je ulubionymi dodatkami, takimi jak puder cukrowy, świeże owoce czy syrop klonowy. Możesz również podać je z bitą śmietaną lub lodami.
Teraz możesz cieszyć się pysznymi goframi, które będą chrupały na zewnątrz, a jednocześnie pozostaną miękkie w środku. Smacznego!