Przepis na idealny omlet 📖
Przepis na idealny omlet:Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
- Dodatki według preferencji (np. szpinak, pieczarki, pomidory, ser)
Instrukcje:
1. W misce roztrzep jajka z mlekiem. Dodaj szczyptę soli i szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj.
2. Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu, aby się rozpuściło.
3. Jeżeli chcesz dodać dodatki, teraz jest odpowiedni moment. Możesz dodać np. szpinak, pokrojone pieczarki, pomidory lub ser.
4. Delikatnie wlej roztrzepane jajka na patelnię, równomiernie rozprowadzając płynną masę.
5. Pozwól omletowi smażyć się przez około 2-3 minuty, aż spód zetnie się i zacznie delikatnie brązowieć.
6. Za pomocą łopatki lub spatuli delikatnie odłóż omlet na pół, składając go na pół. Możesz także pokroić go na trójkąty, jeśli wolisz.
7. Kontynuuj smażenie przez kolejne 1-2 minuty, aż jajka całkowicie zetną się i omlet będzie dobrze uformowany.
8. Przenieś omlet na talerz i podawaj od razu. Możesz udekorować go ziołami lub dodatkami według własnego gustu.
Smacznego!